شخصیت هر قومی بستگی به ویژگی های ارزنده علمی است که آن قوم دارند.دنیای پیچیده امروز با همه پیشرفت های علمی و صنعتی،همچنان در آغاز راهی طولانی است که سرنوشت بشر را رقم می زند و باید به توسعه پایدار بیانجامد.طبق تعریف برادتلند از توسعه پایدار “آن توسعه ای که بتواند نیازهای نسل کنونی را بدون از دست دادن توانایی های نسل های آینده در تامین نیازهایشان تامین کند” و به عبارت دیگر توسعه ای که سلامت انسان و نظام های اکولوژیکی را در بلندمدت بهبود بخشد
شهرستان بهبهان با وسعتی معادل ۳۱۹۵ کیلومتر مربع، در جنوب شرقی استان خوزستان و در ۲۰۵ کیلومتری اهواز ودر نزدیکی شهر تاریخی ارجان واقع شده است. بهبهان باصحراهای حاصلخیز و تپه ماهورها و ارتفاعات بلندو کوتاه و بخش های کوهستانی و جلگه ای و همچنین وجود دو رودخانه دائمی مارون و خیرآباد در شرق و غرب خود، از تنوع زیستی غنی برخوردار است شاید بتوان رمز موجودیت و حیات شهر بهبهان، با دیرینه تاریخی اش را در دو شریان حیاتی طرفین آن یعنی مارون و خیرآباد جستجو کرد.
باتوجه به دیدگاه و سلیقه افراد مختلف، در بهبهان جاذبه های گوناگون تاریخی و طبیعی وجود دارد که می تواند گردشگران را به دامن طبیعت بکشاند.جاهایی مانند حاشیه رودخانه های مارون و خیرآباد که در تمام فصول سال از جذابیت خاص خود برخوردارند و پارکهای ساحلی که در این نقاط وجود دارند.
باغات و مزارع پرورش گل نرگس که در فصل زمستان پذیرای مردم هستند.کوهها و تنگه ها و نقاط مرتفع که در هر فصلی از سال جذابیت های خاص خود را دارند،مانند تنگ تکاب،تنگ خاییز،تنگ نیده،قلعه تاریخی گل وگلاب،و…آثار تاریخی مانند:قدمگاه امام رضا و باقیمانده پل و حمام بکان،روستای پشکر،کلگه زار،منطقه تاریخی ارجان،منطقه روشمهر،قلعه مدرسه و….روستاهای توریستی سرسبز و جذاب و دیدنی که در همه مناطق بهبهان پراکنده اند .
دریاچه هایی مانند :دریاچه سد مارون و سد شهدا،چاه ماری،او گلوم و…به عبارت دیگر در تمام نواحی بهبهان و در تمام فصول سال برای گردشگری جذابیهای بیشماری وجود دارد ،اما این نکته را باید در نظر بگیریم که ورود ما به طبیعت باعث آسیب و خسارت به آن نشود وحیات سایر موجودات زنده را به خطر نیندازد.
در زیر بعضی از این مناطق با تفصیل و ذکر جزئیات بیشتری معرفی می گردند:
منطقه روشمهر (روشن مهر):
این منطقه با جذابیت های تاریخی و گردشگری در ۱۴ کیلومتری شمال بهبهان واقع شده است و در مسیرتنگ تکاب و سد مارون و بالاتر از کارخانه سیمان قرار دارد.علاوه بر جاذبه های تاریخی( آثار چند هزار ساله تاریخی) ،یکی از مناطق بکر و با قابلیت های گردشگری بالایی است .
این منطقه با راهی خاکی واز سمت شرق به منطقه خائیز منتهی می شود که برای پیاده روی با خانواده و یا دوچرخه سواری مناسب است و همچنین می توان با موتورسیکلت از این مسیر زیبا و دیدنی عبور کرد. در حاشیه این جاده از یک طرف تپه ماهورهای سرسبز(بخصوص در ماههای منتهی به فصل بهار ) دیده می شود که بوسیله گیاهان علفی و بوته ها پوشیده شده است و درختان کنار و ربنیک و… هم بصورت پراکنده دیده می شوند.
همچنین چشمه ها و روان آبهای سطحی مناظری جذاب و دیدنی و خاص ایجاد کرده و از طرف دیگر تنگه ها و رشته کوههای زیبایی وجود دارد که کوهنوردان و علاقمندان به کوهپیمایی در روزهای تعطیل از آن استفاده می نمایند .مهمترین این تنگه ها عبارتند از:تنگ نیده-تنگ بیستم-تنگ اولگنی . یکی از این تنگه ها “تنگ نیده” است که در مسیر دسترسی به آن غاری طبیعی وجود دارد که گفته می شود کسی تاکنون نتوانسته است به اعماق آن دست پیدا کند و تلاش غارنوردان هم منتج به نتیجه نشده است.در مسیر تنگ نیده پوشش انبوهی از “نی” وجود دارد وبه نظر می رسد اسم این تنگه بی ارتباط با پوشش گیاهی آن نباشد.
این پوشش انبوه مکانی مناسب برای جوجه آوری و تولیدمثل پرندگان و حیات وحش بشمار می آیند.در بالای تنگه درختان بلوط و بَن و انجیر کوهی و درختچه های بادام کوهی و انواع گوَن در کِنار درختان انار و نخلی که به وسیله باغدارن و در گذشته کاشته شده اند حکایت از وضعیت اکولوژیکی خاص و ممتاز آن میکند،چرا که درختان نواحی سردسیری در کنار درختان نواحی گرمسیری و در فاصله چند متری رشد کرده اند!. پرندگانی مانند کبک و تیهو و کمرکولی و چکچک و…از فراوانی نسبتاً خوبی برخوردارند .
بعضاً کل و بزهایی که در منطقه حفاظتی زیست می کنند و از امنیت نسبی برخوردارند، از آنجا عبور می نمایند،بطور طبیعی روباه و شغال و …هم در این نواحی یافت می شوند.
اگه یه تلکابین توی کوههای تنگ تکاب احداث بشه خیلی عالی میشه. واسه کوهنوردا هم خوب میشه. براحتی یه قطب گردشگری میشه .